26.12.2017

Dr Marko Petković je ovogodišnji dobitnik nagrade Prof. dr Ilija Stojanović za najbolji rad iz oblasti telekomunikacija

Marko Petković, redovni profesor na Departmanu za računarske nauke, je jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Prof. dr Ilija Stojanović" za najbolji rad iz oblasti telekomunikacija objavljen u međunarodnom časopisu.

Nagrada je dodeljena za rad:
Zoran Perić, Marko Petković, Jelena Nikolić, Aleksandra Jovanović, Support region estimation of the product polar companded quantizer for Gaussian source, Signal Processing,DOI
pri čemu su svi autori ravnopravni dobitnici nagrade.

Nagradu dodeljuje Telenor fondacija svake godine. Više informacija o nagradi možete naći na linku

Dr Marko D. Petković je završio u Prirodno-matematički fakultet u Nišu (smer matematika i informatika) kao i Elektronski fakultet u Nišu (smer telekomunikacije) sa prosečnim ocenama 9.9 odnosno 9.7.

Doktorirao je iz oblasti računarskih nauka 2008. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu odbranivši doktorsku disertaciju pod nazivom Simboličko izračunavanje Hankelovih determinanti i generalisanih inverza matrica. Odmah nakon diplomiranja 2006. godine bio je uključen u nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Od 2009. godine radi kao docent, od 2012. kao vanredni profesor. 2016. godine postao je redovni profesor na istom fakultetu. Od 2007. godine drži nastavu u Gimnaziji "Svetozar Marković" u odeljenjima za obdarene matematičare i fizičare.

U okviru postdoktorskog usavršavanja boravio je 2009. godine na Delaware State University u Doveru (Sjedinjene Američke Države), gde je radio na problemima vezanim za računarsku geometriju i paralelno programiranje. Pored ovog usavršavanja, boravio je više puta na nekoliko evropskih i svetskih univerziteta (Freie Universität Berlin, Institute of Physics Polish Academy of Sciences, University of Sofia, J.J. Strosmayer Univerzitet u Osijeku, itd.).

Objavio je više od 90 radova iz ovih oblasti od kojih je 65 štampano u međunarodnim časopisima (videti ličnu prezentaciju). Radovi dr Marka Petkovića obuhvataju širok spektar oblasti matematike, računarstva, kao i tehničkih nauka.

Urednik je časopisa Filomat, Facta Universitatis, Series: Mathematics and Informa-tics, Kragujevac Journal of Mathematics i Applied Mathematics and Computer Science, a recenzirao je radove za veći broj časopisa iz oblasti matematike i računarskih nauka.

Do sada je mentor za izradu jedne doktorske disertacije (kandidat Radica Bojičić), kao i većeg broja master i diplomskih radova.

Računarski centar