18.03.2022

Novi studijski program Master akademskih studija Veštačka inteligencija i mašinsko učenje na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu

 

Studijski program master studija, Veštačka inteligencija i mašinsko učenje, na Departmanu za računarske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta jedan je od četri programa koja su, po raspisanom konkursu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/06/Tekst-konkursa.pdf), odabrani kao predlozi novih studijskih programa iz oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja (http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/11/Odluka-o-izboru-master-studijskih-programa-vestacke-inteligencije_.pdf)

Na sednici održanoj 28.10.2021. godine, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta donela je odluku o akreditaciji studijskog programa Master akademskih studija Veštačka inteligencija i mašinsko učenje na Prirodno-matemačkom fakultetu u Nišu. Fakultet će ove školske godine raspisati konkurs za prijem 20 (dvadeset) studenata sa budžeta i 20 (dvadeset) samofinansirajućih studenata.

O značaju ovog studijskog programa govori i činjenica da je globalno poznata kompanija NVIDIA Corporation, jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova za lične računare i profesionalna tržišta, odlučila da podrži program kroz donaciju EDGE računara iz svog proizvodnog programa, za izvođenje nastave na predmetu Mašinsko učenje i veštačka inteligencija u robotici. Koristimo priliku da se zahvalimo kompaniji NVIDIA na ovoj donaciji.

Studijski program pripada oblasti računarskih nauka, u okviru polja prirodno-matematičkih  nauka, i traje 4 semestra, odnosno 2 školske godine. Za završetak studija na ovom nivou potrebno je ostvariti 120 ESPB čime se stiče stručni naziv Master informatičar - veštačka inteligencija i mašinsko učenje.

U okviru programa studenti imaju 7 (sedam) obaveznih i 5 (pet) izbornih predmeta koji se biraju sa liste od ukupno 34 ponuđena predmeta.

(http://operator.pmf.ni.ac.rs/akreditacijaPMF2021/dokumentacija/racunarske_nauke/mas-vi/pocetna.html).

U trećem semestru predviđeno je obavljanje stručne/pedagoške prakse i studijskog istraživačkog rada koji je u funkciji realizacije stručne prakse. U poslednjem semestru, u okviru master rada obavlja se studijski istraživački rad, neophodan za izradu master rada, kao i sama izrada i odbrana master rada.

Uloga ovog studijskog programa je da doprinese povećanju broja i kvaliteta domaćih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja i da na taj način doprinese stvaranju uslova za dalji razvoj ove veoma važne i perspektivne privredne grane u Srbiji.

Cilj ovog studijskog programa je da omogući studentima da steknu teorijska i praktična znanja iz oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Ova znanja obuhvataju:

  • prepoznavanje i analizu problema, implementaciju i primenu algoritama i modela mašinskog učenja i veštačke inteligencije u rešavanju određenih problema i zadataka;
  • osmišljavanje novih algoritama i modela i novih načina primene već postojećih algoritama i modela pri rešavanju praktičnih problema i zadataka u nauci, industriji, ekonomiji, bankarstvu i finansijama, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju;
  • upravljanje razvojem i primenom veštačke inteligencije i mašinskog učenja sa prevashodnim ciljem da se obezbedi razvoj ljudske vrste.

New study program Master of Academic Studies Artificial Intelligence and Machine Learning
Pismo od NVIDIA-e