ДРАГЕ БУДУЋЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ

ДОБРОДОШЛИ НА ПМФ У НИШУ

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ

Пред вама се налази страница која има за циљ да вас упозна са нашим Факултетом и департманима, студијским програмима и студентским животом који вас очекује уколико се одлучите да будете студенти Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу.

Природно-математички факултет је основан 1999. године издвајањем департмана за математику, физику и хемију са Филозофског факултета. Иначе, рад на овим департманима се одвијао још од самог оснивања Филозофског факултета 1971. године. То значи да део ПМФ-а постоји преко 45 година.

Данас је шест департмана у саставу Природно-математичког факултета:

  • Департман за математику
  • Департман за рачунарске науке
  • Департман за физику
  • Департман за хемију
  • Департман за географију
  • Департман за биологију и екологију
Факултет школује наставни кадар у области математике, информатике, физике, хемије, биологије и географије, за рад у основним и средњим школама, научни кадар за рад на факултетима, научним институтима и другим научноистраживачким институцијама, стручњаке за рад у индустрији, државним органима, јавним предузећима, осигуравајућим друштвима, берзи, банкама и другим финансијским институцијама, компанијама које се баве информационим и комуникационим технологијама, туристичким агенцијама и организацијама и на другим местима.

Научноистраживачки рад, поред образовног, представља основну делатност Природно-математичког факултета у Нишу. Факултет поседује већи број лабораторија, научноистраживачку и рачунарску опрему, потребну за обављање научноистраживачког рада. Истраживања се одвијају на основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада у 2021. години који је Факултет потписао са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, као и кроз активности у оквиру билатералних пројеката, ЕРАСМУСи ХОРИЗОН 2020 програма. Поред наставника и сарадника, у радном односу је и велики број истраживача. Факултет остварује сарадњу са универзитетима, институтима и другим факултетима у земљи и иностранству. Сарадња са привредним организацијама и ИТ фирмама остварује се кроз заједничке пројекте и организовање семинара, радионица и курсева.

Научни рад наставника и сарадника у знатној мери прати издавачка делатност. Природно-математички факултет издаје часопис „Филомат“ (ИФ=0,421), који објављује радове из области математике и информатике. Такође, у овој области излази и часопис „Фунцтионал analysis, approximation анд цомпутатион“ (ФААЦ), Applied Mathematics анд Цомпутер Сциенце као и часопис “Математика и информатика“. Из области биологије Факултет издаје часопис “Биологица Nyssana“, а из области геонаука  Сербиан Јоурнал оф Геосциенцес. Chemia Naissensis је часопис из области хемије који, за сада, постоји само у online издању. Наставници и сарадници Факултета учествују у издавању часописа „Фацта Университатис“, серије „Physics, Chemistry анд Technology“ као и “Mathematics анд Информатицс”. У циљу подстицања ефикасности наставног рада, објављено је више уџбеника, збирки задатака,практикума као и монографија.

Значајну базу научног и наставног рада представља библиотека са богатим фондом научне литературе из земље и иностранства. Библиотека тренутно располаже са 56000 књига и часописа на више језика.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС НА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ – ИНФОРМАТИКА
Недеља Тема Број часова Датум Предавач
1 Osnovno o računarima 2 30.03.2024. Vukašin Stanojević
Osnovno o WWW – u 2 Aleksandar Trokicić
2 Pamćenje podataka na računaru 2 06.04.2024. Ivana Micić Zorana Jančić
Osnovi programiranja 2
3 Osnovi programiranja 4 13.04.2024. Jelena Matejić
4 Osnovi programiranja 4 20.04.2024. Jelena Pejić
5 Osnovni algoritmi 4 11.05.2024. Ivan Stanković
6 Osnovni algoritmi 4 18.05.2024. Milan Bašić
Припремна настава ће се држати у терминима датим у табели, са почетком у 10х, сваке наведене суботе у просторији број 210 (на другом спрату). Припремна настава је бесплатна. Молимо све заинтересоване да се пријаве на email ivan.stankovic@pmf.edu.rs .

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС НА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ – БИОЛОГИЈА

Припремна настава почиње 16.03.2024. године. Настава ће се одвијати у згради Природно-математичког факултета (Вишеградска 33) у учионици 401 (4. спрат).

Наставу ће изводити наставници и сарадници Департмана за Биологију и Екологију.

Настава ће се одржавати сваке суботе од 10:00х закључно са крајем маја 2024.

Цена припремне наставе је 15 000 динара. Информације о уплати кандидати ће добити приликом пријаве, а уплату је неопходно извршити до почетка похађања наставе.

Пријава заинтересованих кандидата је до петка, 15.03.2024. на адресу електронске поште – visnja.madic@pmf.edu.rs

Приликом пријаве навести следеће податке: Име и презиме кандидата; Школа;  адреса електронске поште; Контакт телефон.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС НА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ – ФИЗИКА

Настава ће се одвијати у згради Природно-математичког факултета (Вишеградска 33). Одржаваће се суботом од 10 до 14 часова закључно са 01. јуном 2024. у терминима:

30. март 2024. од 10.00

20. април 2024. од 10.00

11. мај 2024. од 10.00

18. мај 2024. од 10.00

01. јун 2024. од 10.00

Припремна настава је бесплатна.

Кандидати могу да се прикључе припремној настави у било ком тренутку. Пријављивање се врши електронским путем, координатору припремне наставе, на имејл: zeljko.mladenovic@pmf.edu.rs

Приликом пријаве навести следеће податке: Име и презиме кандидата; Школа; Mail адреса; Контакт телефон.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС НА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ – МАТЕМАТИКА

Припремна настава почиње 23. марта 2024. године. Настава ће се одвијати у згради Природно-математичког факултета (Вишеградска 33) сваке суботе и недеље од 10 часова, закључно са 8. јуном 2024.

Pripremna nastave je besplatna i uključuje polaganje probnog prijemnog ispita zakazano za 8. jun 2024.

Prijava zainteresovanih kandidata је путем форме https://forms.gle/cE3yWCJxKrvcgWMFA или на mail: jovana.nikolov@pmf.edu.rs Приликом пријаве навести следеће податке: Име и презиме кандидата; Школа; Маил адреса; Контакт телефон.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС НА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ – ГЕОГРАФИЈА
Припремна настава ће се одвијати сваког првог четвртка у месецу од 19.30 (сем у мају када ће се због празника припремна настава одржати другог четвртка у месецу) и то у следећим терминима:
7. март 2024. од 19.30
4. април 2024. од 19.30
16. мај 2024. од 19.30
6. јун 2024. од 19.30
4. јул 2024. од 19.30
У јуну ће бити одржан пробни пријемни испит из географије. Тачан датум биће накнадно утврђен, а информације о њему биће објављене на вебсајту факултета: www.pmf.ni.ac.rs и Инстаграм страници Департмана за географију: @pmf.nis.geografija
Кандидати могу да се прикључе припремној настави у било ком тренутку. Пријављивање се врши електронски путем линка:
https://forms.office.com/e/bk5aEkh6xq
За додатне информације можете се обратити Милану Миловановићу, координатору припремне наставе, на имејл: milan.milovanovic@pmf.edu.rs

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС НА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ – ХЕМИЈА

Припремна настава почиње 9. марта 2024. године. Настава ће се одвијати у згради Природно-математичког факултета (Вишеградска 33) у учионици 015.
Наставу ће изводити наставници и сарадници Департмана за хемију.
Укупан број часова је 48 (12 термина по 4 часа) и одржаваће се сваке суботе од 10 до 14 часова закључно са 1. Јуном 2024.
Цена припремне наставе је 12 000 динара и укључује полагање пробног пријемног испита заказано за 10. jун 2024. Информације о уплати кандидати ће добити приликом пријаве, а уплату је неопходно извршити до 31.3.2024.
Пријава заинтересованих кандидата је до петка, 3.3.2024. на маил jelena.cvetkovic@pmf.edu.rs
Приликом пријаве навести следеће податке: Име и презиме кандидата; Школа; Маил адреса; Контакт телефон.

На Департману се остварују студије на три нивоа у оквиру шест студијских програма:

У књижари на ПМФ-у можете купити и „Збирку задатака из математике за припрему пријемног испита“ аутора Јелене Манојловић, Дејана Илића, Мирослава Ристића, Марка Милошевића и Драгана Стевановића. Овде можете преузети предговор Збирке:

На Департману се остварују студије на три нивоа у оквиру четири студијска програма:

На Департману се остварују студије на три нивоа у оквиру пет студијских програма:

На Департману се остварују студије на три нивоа у оквиру шест студијских програма:

На Департману се остварују студије на три нивоа у оквиру четири студијских програма:

На Департману се остварују студије на три нивоа у оквиру три студијских програма:

Акта и упутства

Додатне информације

Додатне информације о конкурсу, правима и обавезама кандидата око пријављивања, полагања пријемног испита и уписа могу се добити у Служби за наставу и студентска питања Факултета на телефон: 018/533-015, лок. 112, на мејл: studinfo@pmf.ni.ac.rs и на сајту Факултета – www.pmf.ni.ac.rs

Упутства за пријемни