PMF Žurnal

Da li se nekad zapitate šta će se dogoditi sa planetom ako nastavimo sa upotrebom štetnih organskih jedinjenja, plastike, pre svega , fosilnih goriva; a da pri tom nastavimo sa sečom šuma bez pošumljavanja, izgradnjom asfalta na plodnom zemljištu,  građenjem hidroelektrana na rekama koje su izvor pitke vode? Akcija “Sat za našu planet” ima za cilj skretanje pažnje javnosti na ova i još mnoga važna pitanja ; a ovogodišnji slogan “Okrenimo se prirodi” nas poziva da učinimo nešto dobro za našu planetu.

EESTech Challenge je takmičenje u programiranju internacionalnog tipa. Organizuju se lokalne runde u svim komitetima EESTEC-a u Evropi. Finalna runda se ove godine održava u Krakovu u Poljskoj. Tema ovogodišnjeg EESTech Challange-a je „Veštačka inteligencija“. Na takmičenju učestvuju tročlani timovi sastavljeni od studenata sa svih fakulteta.

Ako bih vas pitala – „Šta je bogomoljka?“ kakav biste mi odgovor dali? Pretpostavljam da biste rekli „Bogomoljka je vrsta insekta, pomalo liči na vanzemaljca, ima karakterističan prvi par nogu koje koristi za hvatanje plena, ženka često pojede mužjaka prilikom parenja“; nakon toga biste se verovatno zamislili, i, to bi bilo sve što bih čula od vas.

Priča profesorke Dragane Cvetković Ilić, jedne od omiljenih profesorki departmana za matematiku. Iza nje je mnogo rada i nekoliko značajnih priznanja. Dobitnica je nagrade za izuzetna dostignuća u matematici i prva dobitnica nagrade Uneska za žene u nauci. Redovni je profesor na našem fakultetu i već petnaest godina predaje specijalnom odeljenju za nadarene matematičare u niškoj gimnaziji “Svetozar Marković”.

O naučnim temama koje su postale mainstream: značaju veštačke inteligencije, bezbednosti online komunikacije i ceni jako pristupačne tehnologije razgovaramo sa Markom Petkovićem, redovnim profesorom departmana za računarske nauke PMF-a.

Nikola Stanković, biolog specijalista mikrobiologije sa desetogodišnjim iskustvom u kliničkoj mikrobiologiji i molekularnoj dijagnostici i jedan je od omiljenih asistenata departmana za biologiju i ekologiju na PMF-u sa vama deli svoje viđenje aktuelnih tema kao što su kontraverze o vakcinisanju, uticaj korporacija i “prljave” industrije na životnu sredinu, slabu efikasnost antibiotika i ulogu naučnika u pomenutim procesima.

Od 2018. godine, kao prvi fizičar iz Srbije, radi na Departmanu za teorijsku fiziku – CERN, Ženeva. Imali smo čast da razgovaramo sa njim i pitamo ga neka interesantna pitanja. Marko je sa nama pričao o svom školovanju, radu u CERN-u, a dao je i par saveta našim studentima.

Biti na vrhu obrazovne institucije predstavlja veliku čast, ali istovremeno i veliku odgovornost. O planovima za predstojeću godinu, novoj akreditaciji, svojim očekivanjima i radu sa mladima, za PMF žurnal našeg fakulteta govorio je dekan prof. dr Perica Vasiljević.