11:00, 29.09.2023. | Pevačko društvo NIŠ

Pevačko društvo "Ramonda serbica" - nastup na Festivalu tradicionalne muzike i folklora u Leskovcu

Izvor: PMF Žurnal

Pevačko društvo “Ramonda serbica”, hor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, nastupilo je u nedelji za nama na Festivalu tradicionalne muzike i folklora u Leskovcu na drugoj festivalskoj večeri. Tim povodom, razgovarali smo sa dirigentom hora i jednim od organizatora festivala, Nikolom Ninićem, našim studentom sa Departmana za matematiku.

Recite nam nešto o samom festivalu?

– Što se tiče festivala, po drugi put se organizuje, međunarodnog je karaktera, mada su ove godine nastupali samo ansambli iz Srbije. Prvog dana festivala nastupali su folklorni ansambli, a drugog dana učešće su uzeli vokalni i instrumentalni. Između ostalih učesnika, svoj nastup imao je i hor Prirodno-matematičkog fakulteta, čiji sam dirigent. Ova godina je bila plodonosna za naš hor, koji je osnovan 2020. godine, međutim, kada je krenula situacija sa korona virusom, morali smo da prestanemo sa radom, ali smo krajem prošle godine opet počeli i imali smo nekoliko značajnih nastupa.

Rekli ste da je ova godina bila uspešna, gde ste sve nastupali?

 -Što se tiče hora Prirodno-matematičkog fakulteta, “Ramonda serbica”, iza nas je takmičenje u Bijeljini, osvojena je treća nagrada, bronzana medalja. To je bio festival međunarodnog karaktera.

Imali smo i turneju u Grčkoj, zajedno sa Leskovačkim crkvenim ansamblom “Branko”, koji je i organizator festivala u Leskovcu na kome smo učestvovali.

Zatim smo imali nastup u Kakovu, i bili smo primljeni u ambasadi, i to je ono što je takođe iza nas.

Poslednji nastup bio je povodom Dana Fakulteta i 24 godine postojanja, tada ste mogli da nas čujete i uživate u našem nastupu.

Da li biste nešto poručili studentima koji nas čitaju?

 -Poručio bih studentima da mogu da se uključe u rad hora i da je to jedina vannastavna aktivnost gde mogu da učestvuju i studenti i profesori i radnici sa fakulteta. Naš hor je i jedini hor u Srbiji na fakultetu prirodno- matematičkog usmerenja.

Ukoliko znate da svirate neki instrument, volite da pevate, ili samo uživate u dobroj muzici, pozivamo vas da nam se priključite; da se zajedno družimo, pevamo i sviramo!