Geografija

DOBRODOŠLI NA DEPARTMAN ZA GEOGRAFIJU

Vesti sa departmanaAktuelnosti

Terenska nastava studenata II godine geografije održana je u sredu, 22. maja 2024. godine. Studenti su imali priliku da uživaju u krasu Istočne Srbije i utvrde svoja znanja o procesu kraške erozije i kraškim oblicima reljefa.

U nedelju, 19. maja 2024. godine održana je terenska nastava za master studente geografije i master studente turizma I godine, na Staroj planini. Prva stanica nam je bio Manastir „Sveti Đorđe“, u Temskoj.

U četvrtak, 16. maja 2024. godine, u Sportskoj hali Žitorađa, održan je deveti po redu festival nauke „Bez muke do nauke“, u organizaciji Srednje škole iz Žitorađe.

Departman za geografiju je učestvovao na manifestaciji „Evropska noć istraživača“, koja je održana 29. septembra 2023. godine u Nišu, u organizaciji Centra za promociju nauke Beograd, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

U sredu, 17.05.2023. godine, u Domu kulture u Žitorađi, održan je osmi po redu festival nauke „Bez muke do nauke 8“, u organizaciji Srednje škole iz Žitorađe.

U ponedeljak, 15.05.2023. godine, u Regionalnom centru u Nišu, održana je radionica Departmana za geografiju, za učenike osnovnih škola, pod nazivom „Razumevanje građe Zemlje-litosferne ploče“.

U okviru Sajma profesionalne orijentacije, koji zajedno organizuju Grad Niš i Nacionalna služba za zapošljavanje, Regionalna privredna komora Niš je 11. maja 2023. godine organizovala događaj pod nazivom „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Кorak do praktičnog znanja“

Regionalni centar Niš u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, Univerziteta u Nišu organizovao je Prolećnu školu prirodnih nauka. U Naučnom klubu i Parku znanja od 09. do 13. maja održane su radionice iz geografije, hemije, fizike, računarstva i biologije za učenike osnovnih i srednjih škola.

Departman za geografiju učestvovao je 20. aprila 2022. godine u obeležavanju Međunarodnog dana planete Zemlje, koji je organizovala Ekonomska škola iz Niša u prostorijama Regionalnog centra za stručno usavršavanje, a uz podršku Opštine Medijana.

Studenti I godine MAS Geografije, 29.5., posetili su Staru planinu i uverili se u njenu lepotu i potencijale. Prva stanica bila je Manastir “Sveti Đorđe” u Temskoj.

Studenti II godine OAS Geografije pohađali su 25. maja jednodnevnu terensku nastavu koja će im, nadamo se, dugo ostati u sećanju. Posetili su Lazarevu pećinu i prelepi kanjon Lazareve reke do ulaza u pećinu Vernjikicu, zaboravljeni dragulj ovog prostora koji čeka da ponovo bude otkriven.

Studenti III godine OAS Geografije i I godine MAS Turizma u okviru jednodnevne terenske nastave, realizovane 22. maja, imali su priliku da uživaju u lepotama Koštam polja i jednom od fenomena krasa na ponoru jedne od tri sastavnice reke Raške u selu Delimeđa.

Nastavnici i saradnici Departmana za geografiju učestvovali su na Petom srpskom kongresu geografa – „Inovativni pristup i perspektive primenjene geografije“.

Departman za geografiju je u decembru 2020. godine (od 14. do 20.) učestvovao na on-line festivalu “Nauk nije bauk” sa postavkom PRONAĐI BEGUNCA. Organizator festivala je bila Gimnazija “Svetozar Marković” iz Niša.

Evropska noć istraživača 2020. godine održana je u digitalnoj formi 27. i 28. novembra. Departman za geografiju učestvovao je sa postavkom “Dragulji prirode Niša i okoline”, namenjenoj mlađoj populaciji.

Departman za geografiju je učestvovao na manifestaciji “Evropska noć istraživača – 2019” kroz tri postavke: “Stene – svedoci prošlosti i vesnici budućnosti”, “Kruženje vode u prirodi” i “Etno kutak”.