08:30, 03.10.2023. | Dodela indeksa NIŠ

Dodela indeksa

Izvor: PMF Žurnal

Svečana dodela indeksa novoupisanim studentima Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu održana je 29. septembra u amfiteatru.

Studentima se tom prilikom obratio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, profesor doktor Niko Radulović. Dekan je studentima poželeo dobrodošlicu i srećan početak profesionalne karijere.

Mi smo tu priliku iskoristili kako bismo porazgovarali sa dekanom. Prenosimo vam neke od novosti koje smo saznali od njega.

Da li ste zadovoljni brojem upisanih studenata na svim departmanima?

-Zaista bih voleo da imamo više novih studenata, ali upisali smo nešto više od polovine budžetskih mesta. Neki departmani su bili jako popularni, kao što su računarske nauke, dok su neki bili mnogo manje popularni.

Smatram da treba da radimo na tome da se više čuje za Fakultet, da naši budući studenti budu svesni mogućnosti koje se pružaju kada završe naš Fakultet, i da vide da smo svi mi ovde voljni da ih naučimo.

Kako napreduje adaptacija i sređivanje galerijskog prostora?

-Veliki podvig fakulteta jeste rešavanje galerijskog prostora koji će dati veliku površinu i za predavanja i za druge prostorije važne za nauku i istraživanja. Trenutno je u potpunosti funkcionalna jedna trećina tog prostora. Tokom leta je sproveden deo rekonstrukcije i adaptacije koji se tiče stvaranja dva nivoa na galeriji. U prizemnom delu će se nalaziti nove učionice, dok će se u gornjem delu nalaziti kabineti ili laboratorije.

Kakvo je vaše mišljenje o uključivanju studenata u naučno-istraživački rad i kakvo je interesovanje studenata za vannastavne aktivnosti?

-Mislim da je uključivanje studenata u istraživanja postalo mnogo intenzivnije u odnosu na to kako je bilo ranijih godina. Studenti na nižim godinama studija su počeli da se interesuju za odlaske na studentske konferencije, priključivanje različitim istraživačkim grupama i profesorima. Sve to sada postaje relativno uobičajena pojava, i mislim da je potrebno da starije generacije prenose iskustvo mlađim generacijama. Poprilično sam zadovoljan time koliko su naši studenti zainteresovani za tako nešto.

Ovom prilikom smo razgovarali i sa prodekanicom za nastavu, profesorkom Tatjanom Anđelković, stoga vam prenosimo njene utiske o početku i planovima vezanim za novu akademsku godinu.

Da li ste zadovoljni brojem upisanih studenata?

-Uvek smo zadovoljni studentima koji se odluče da studiraju na našem fakultetu. Ove godine ih ima ukupno 184, što je otprilike polovina budžetskih mesta koje imamo. Naravno da može bolje, ali smo svesni činjenice da prirodno- matematičke nauke i generalno profesorska zanimanja nisu mnogo popularna danas u društvu, pa je i manjak zainteresovanih studenata za naš fakultet posledica toga. Fakultet se zaista trudi da radi i na promociji i na podizanju nivoa kvaliteta studija.

Kakvi su planovi što se tiče unapređenja nastave i njenog kvaliteta?

-Imamo dosta planova, naravno. Najviše su vezani za proširenje prostornih kapaciteta. U planu je formiranje i otvaranje novih učionica, otvorili smo novu čitaonicu i nove laboratorije. Radimo i na tome da se sadržaji prilagode novim trendovima u društvu, razvoju nauke, i da osavremenimo naše sadržaje.

Brucošima želimo srećan početak akademske godine i puno sreće na putu koji je pred njima!