12:45, 02.02.2023. | Dan turske kulture NIŠ

Dan turske kulture na Prirodno- matematičkom fakultetu u Nišu

izvor: PMF Žurnal

Prirodno- matematički fakultet u Nišu obeležio je 30. januara Dan turske kulture, uz podršku Ambasade Republike Turske u Beogradu i Univerziteta u Nišu. Povod ovoj svečanosti bilo je izuzetno iskustvo turske studentkinja Esme Nur Šendžan koja je u okviru Erasmus+ programa provela jedan semestar na Prirodno- matematičkom fakultetu.

Izvor: Isidora Nikolić, PMF Žurnal

Dekan prirodno- matematičkog fakulteta, prof. dr Niko Radulović, u svom obraćanju istakao je da mu jako drago što studenti iz tako velikih nacija kao što je Turska, dolaze na naš fakultet, da studiraju kod nas, da prepoznaju međunarodni programi razmene i da će to nešto postati mnogo češće i mnogo bolje; studenti koji dolaze mogu da vide šta je to što Prirodno- matematički fakultet može da pruži, s jedne strane, a s druge strane je jako važno za sam fakultet jer se tako dobija uvid u to kako funkcionišu drugi narodi i kako to nešto do čega su oni došli može da se implementira kod nas.

Izvor: Isidora Nikolić, PMF Žurnal

Ispred dekanata Prirodno- matematičkog fakulteta, zvanicama se obratila Danica Dobrosavljević, koja je istakla da Univerzitet u Nišu ima bogatu međunarodnu saradnju koja je iz godine u godinu sve šira i sve bolja; kao i to da Srbija i Turska imaju bogato kulturno- istorijsko nasleđe i viševekovne odnose pa je sasvim očekivana dobra međusobna saradnja.

Izvor: Isidora Nikolić, PMF Žurnal

Na svečanosti su se zvanicama obratili i menadžer Univerziteta u Nišu- profesor Dragan Tasić, savetnik za obrazovanje Ambasade Turske u Beogradu- dr Mehmet Jilmazat koji se zahvalio na zainteresovanosti, entuzijazmu i prilici za dodatnu promociju turske kulture u Nišu; master studentkinja biologije sa Karamanoglu Mehmetbey Univerziteta- Esma Nur Šendžan koja se zahvalila na ljubaznom gostoprimstvu i istakla da je ovo njeno najbolje iskustvo sa Erasmus programom; prof. dr Miško Živić ispred opštine Palilula i prof. dr Vladan Virijević sa Filozofskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji je održao predavanje na temu “Jugoslovensko turski odnosi između dva svetska rata”.