22:51, 09.03.2020. | DOGAĐAJ NIŠ

EESTech Challenge – Hakaton programiranja

Autori: Aleksandra Petrović i Marija Urošević, izvor: PMF Žurnal

Luka Stojadinović – PR koordinator EESTech Challenge-a

EESTEC je udruženje studenata elektronike Evrope, koje ima lokalni komitet i u Nišu na Elektronskom fakultetu. Mi smo imale priliku da sa Lukom Stojadinovićem razgovaramo o internacionalnom takmičenju studenata – EESTech Challenge-u, koje se održava od 13. do 15. marta na Elektronskom fakultetu.

EESTEC je internacionalno udruženje koje okuplja studente iz cele Evrope. U Srbiji postoje lokalni komiteti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Članovi ovog udruženja mogu biti studenti elektronike, elektro-tehničkih nauka i računarstva. Članstvo u ovom udruženju nudi studentima mogućnost da učestvuju u raznim projektima i radionicama, da razvijaju svoje „meke veštine“ kao što su upravljanje projektima, organizacija vremena i slično, kao i da učestvuju u razmenama studenata i drugim putovanjima. EESTEC, pored EESTech Challenge-a, organizuje mnoštvo događaja u toku godine kao što su CodeCraft – lokalno ekipno takmičenje u programiranju, IEEESTEC  – konferencija studentskih naučno-istraživačih radova, Soft Skills Academy – akademija posvećena razvoju komunikacionih i socijalnih veština i  EESTEC Duel – kviz znanja, takmičenje studenata i profesora.

EESTech Challenge tim

EESTech Challenge je takmičenje u programiranju internacionalnog tipa. Organizuju se lokalne runde u svim komitetima EESTEC-a u Evropi. Finalna runda se ove godine održava u Krakovu u Poljskoj. Temu takmičenja određuje organizacioni tim u saradnji sa stručnim timom, koji se sastoji od profesora i stručnih ljudi iz kompanija-sponzora takmičenja. Tema ovogodišnjeg EESTech Challange-a je „Veštačka inteligencija“. Na takmičenju učestvuju tročlani timovi sastavljeni od studenata sa svih fakulteta, za učestvovanje je potrebno samo znanje, kako Luka navodi. Takmičenje započinje svečanim otvaranjem a zatim serijom predavanja na različite teme sa ciljem da takmičare upoznaju bolje sa samom temom veštačke inteligencije, kao i sa ciljem da im olakšaju rešavanje problema sa kojima će se susresti u okviru zadataka. Predavanja su otvorenog tipa, tako da im mogu prisustvovati svi oni koje ova tema interesuje.  Predavanja će se održati u petak 13. marta, a takmičari će novostečeno znanje primeniti na takmičenju koje traje 24 sata – hakatonu, 14. i 15. marta. Zadatak takmičenja biće poznat na dan takmičenja. Postoje novine koje su uvedene ove godine- studenti nisu ograničeni što se izbora tehnologije tiče, mogu da koriste bilo koje okruženje, a svakako najzanimljivije jeste to što će takmičenje trajati 24 sata, učesnici će spavati na fakultetu, što svemu daje posebnu aromu i čini takmičenje još izazovnijim. Tokom noći će biti organizovan veliki broj aktivnosti, kao što su gledanje filmova i igranje igrica, veliki broj pauza sa zanimljivim nazivima, poput „Burek- pauze“. Pobednici takmičenja dobijaju besplatan put, smeštaj i hranu do Krakova, gde se održava finalna runda kao i neke materijalne nagrade u vidu SSD diskova, fleš-memorija itd.

Predavanja koja će se održati u petak 13. marta na Elektronskom fakultetu:

  • 14:00 – 14:30h – Svečano otvaranje
  • 14:35 – 14:55h Prezentacija kompanije Avisto
  • 14:55 – 15:10h – Otvorene pozicije u DMV
  • 15:15 – 15:50h – Darja Zafirović – Face Recognition
  • 15:50 – 16:00h – Pauza
  • 16:00 – 16:35h – Aleksandar Milosavljević – Računarski vid i duboko učenje u službi interakcije čoveka sa računarom
  • 16:40 – 17:15h – Darko Puflović – Obrada prirodnih jezika kao interfejsa između čoveka i računara
  • 17:20 – 17:55h – Vladan Mihajlović – Tehnike veštačke inteligencije u svrhu unapređenja interakcije čoveka i računara

Takmičenja ovog tipa pružaju učesnicima priliku da se pre svega zabave i oprobaju u novim izazovima. EESTech Challenge može biti sjajno iskustvo gde možete steći nove kontakte i prijatelje, a i mogućnost da otputujete na neko zanimljivo mesto.

Tokom vikenda ćemo posetiti EESTech Challenge da bismo razgovarali sa takmičarima na temu veštačke inteligencije i preneti vam njihova iskustva sa ovog takmičenja.