18:50, 05.03.2020. | NAUKA NIŠ

Lista podkastova o matematici

Autor: Anđa Denić, izvor: PMF Žurnal

Matematički razgovori u podkastovima privlače široku publiku slušalaca. Na ovaj način, u realnosti teško svarljivi koncepti izloženi su tako da nas zainteresuju, a nedodirljiva imena matematičara iz naziva teorema postaju ljudska bića sa, često kontroverznim, životnim pričama.

Promišljanja o matematici kroz podkastove dobijaju novu dimenziju.

Ukoliko želiš da je otkriješ navodimo listu najboljih podkastova o matematici i preporuke za epizode.

* Pomenuti podkastovi se mogu naći na skoro svakoj podkast aplikaciji na telefonu (Castbox, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts…)

A Brief History of Mathematics

Podkast “A Brief History of Mathematics” u produkciji BBC radia, od Njutna do današnjih dana, otkriva ličnosti koje stoje iza izračunavanja: strasti i rivalstva matematičara koji se bore da se njihove ideje čuju. Profesor Marcus du Sautoi pokazuje kako ovi majstori apstrakcije izgledaju u stvarnom svetu i dokazuje da je matematika pokretačka snaga moderne nauke.

“Neke su beskonačnosti veće od drugih beskonačnosti” – matematička istina sa kojom se većina upoznala kroz film “Krive su zvezde”, nastala je krajem 19. veka zahvaljujući nemačkom matematičaru Georgu Kantoru. U to vreme, pomenuta izjava naišla je na ogromna neslaganja naučne elite. Kroz ovu epizodu dobićete uvid u prirodu beskonačnosti za koju Rodžer Penrouz veruje da objašnjava zašto je ljudski mozak uvek pametniji od veštačke inteligencije.

The Secrets of Mathematics

Serijal podkastova “The Secrets of Mathematics” govori o primenjenoj mamatematici, od medicine do ekonomije. Sastoji se, između ostalog, od snimljenih predavanja otvorenih za javnost na Univerzitetu Oksford, zbog čega ga ljubitelji nauke pronalaze interesantnim.

Ovaj video-podkast bavi se aktuelnom temom: matematičkim modelima epidemija, odnosno popularnim krivama. Kako one nastaju i koliko je precizan matematički model, u pomenutoj epizodi govori Robin Thompson, naučni saradnik u matematičkoj epidemiološkoj laboratoriji na Oksfordu. Robin radi i na pravljenju modela za Covid-19.

Numberphile

Brejdi Haran, lice iza popularnog YouTube kanala, proširio je spektar sadržaja koje kreira i na podkast-intervjue pod nazivom “Numberphile”. Gosti su matematičari iz celog sveta.

Poslednja Fermaova teorema je najpoznatija teorema u istoriji matematike postavljena oko 1637. godine, a dokazana više od 350 godina kasnije. Uvrštena je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao teorema sa najvećim brojem neuspešnih pokušaja da se dokaže. Ken Ribet, predsednik Američkog matematičkog društva, igrao je ključnu ulogu u dokazu Fermatove poslednje teoreme. Priču koja se krije iza dokaza podelio je u ovoj epizodi podkasta “Numberphile”.

My Favorite Theorem

Kevin Knudson, matematičar sa Univerziteta Florida i Evelin Lamb, novinarka magazina “Scientific Americans” u svakoj epizodi podkasta My Favorite Theorempozivaju gosta matematičara i, logično, pitaju ga koja je njegova omiljena teorema. Kako su priče interesantnije kada se ubace u kontekst, voditelji sa gostom razgovaraju i o načinu na koji su otkrili lepotu njihove omiljene teoreme.

Ben Orlin, nastavnik matematike i autor bloga “Math with Bad Drawings”, u ovoj epizodi govori o teško zamislivom konceptu: konstrukciji Vajerštrasove funkcije koja je svuda neprekidna, ali nigde diferencijabilna. Ova funkcija, koja se crta “iz jednog poteza” i na svakom njenom intervalu se nalazi beskonačno mnogo “šiljaka”, jako dobro aproksimira Braunovo (haotično) kretanje.