10:00, 22.03.2023. | Republičko takmičenje NIŠ

Republičko takmičenje iz hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu

izvor: Departman za hemiju

autor fotografija: Isidora Nikolić

Proteklog vikenda (5-7. maj) na našem fakultetu je održano 58. Republičko takmičenje iz hemije za učenike osnovnih škola. Ugostili smo oko 150 najboljih mladih hemičara iz cele Srbije. Oni su se nadmetali u dve kategorije: test i eksperimentalna vežba i istraživački rad.
Takmičenje je otvorio predsednik Republičke komisije prof. dr Niko Radulović, koji se učenicima obratio kroz tri uloge: kao bivši takmičar, predsednik komisije i dekan PMF-a. Naš Dekan je tom prilikom poželeo dobrodošlicu talentovanim takmičarima i izrazio nadu da će jednog dana neki od njih biti naši studenti. Prisutnima se zatim obratila prof. dr Violeta Mitić, upravnica Departmana za hemiju, a prof. dr Tatjana Anđelković je održala predavanje na temu „Efekat staklene bašte i globalno zagrevanje – Šta o tome kaže hemija?“.
Kao najbolji student Departmana za hemiju (za školsku 2021/22), nagradu fonda „Ana Bjeletić i Ivan Marković“ ponela je Danijela Nikolić, doktorantkinja našeg fakulteta. Nagradu je uručio predsednik Upravnog odbora fonda dr Niko Radulović.

Na testu koji je održan u subotu, 6. maja, takmičari su pokazali zavidan nivo znanja i upornost prilikom rešavanja složenih zadataka. Najbolji učenici dobili su priliku da se okušaju i u eksperimentalnom delu koji je održan u nedelju 7. maja.

Dekan našeg fakulteta prof. Radulović i predsednik Srpskog hemijskog društva, prof. dr Dušan Sladić, najuspešnijim takmičarima uručili su nagrade.

Najuspešniji učenik u 7. razredu bio je Filip Kilibarda iz Beograda, dok u 8. razredu prvo mesto su podelile Sara Bukovčić iz Bariča i Irina Alimpijević iz Beograda.

Zahvaljujemo se članovima Komisije i volonterima koji su uložili puno truda u organizaciji ovog takmičenja. Učenicima želimo puno uspeha u daljem školovanju!