14:00 30.01.2024. | Svetosavska akademija 2024 NIŠ

Svetosavska akademija 2024

Izvor: PMF Žurnal

U sredu, 24. januara, po prvi put održana je Svetosavska akademija u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.

Izvor: PMF Žurnal

Prisutnima se prvi obratio dekan fakulteta, prof. dr Niko Radulović.

Pohvalio je sve studente koji su ostvarili zapažene uspehe tokom prethodne godine i poručio svima da se nada da će se održavanje ove manifestacije nastaviti i narednih godina, s obzirom da je ovo prvi put da se ona održava na našem fakultetu.

Izvor: PMF Žurnal

Pevačko društvo našeg Fakulteta, “Ramonda serbica”,  izvelo je numere: ,,Svetosavska himna’’,,Molitva’’,  ,,Heruvimska pesma’’,  ,,Rasti, rasti, moj zeleni bore’’ i ,, Ovo je Srbija’’.

Izvor: PMF Žurnal

Izvor: PMF Žurnal

Zvanicama se sledeća obratila Danica Dobrosavljević koja je prisutnima svojim istorijskim osvrtom na razvoj obrazovanja u Srbiji približila značaj obrazovnih institucija za jednu zemlju. Imali smo istorijski pregled od srednjeg veka i Nemanjića, pa sve do kraja 20. veka. Uvideli smo kolika je bila potreba čoveka za obrazovanjem i koliko vremena i borbe je moralo da prođe da bismo došli do savremenog načina obrazovanja.

Podsetila je prisutne i na važne godine za visoko obrazovanje u Nišu, i to osnivanje Univerziteta u Nišu, koji je počeo sa radom 1965. godine, dok je naš Fakultet kao najmlađi svoje početke doživeo 1999. godine.

Sledeća tačka događaja bila je uručivanje povelja studentima od strane dekana fakulteta Nika Radulovića koji su ostvarili maksimalni broj ESPB bodova u prethodnom periodu (rangirani posebno po nivoima studija: OAS, MAS, Doktorske studije) sa prosečnom ocenom ne manjom od 9,50.

Izvor: PMF Žurnal

Izvor: PMF Žurnal

Događaj je zatvoren još jednom sjajnom izvedbom pevačkog društva “Ramonda serbica” i triju srpskih igara u izvedbi Folklornog društva našeg Fakulteta.

Izvor: PMF Žurnal