Наслов предавања: Методологија научно – истраживачког рада

Предавач: проф. проф. др Александра Павловић

Термин: 25.11.2023. 10:00 – 11:30

Просторија: Амфитеатар

О предавању: : У научним истраживањима користе се методи и технике које доприносе да се са научног становишта спроведе истраживање, обраде и протумаче добијени резултати. Полазници школе ће моћи да сазнају како изгледа пут од избора истраживачког метода до научног рада.

Наслов предавања: Живот у капљици воде

Предавач: Маријана Илић Милошевић

Термин: 02.12.2023. 10:00-12:00

Просторија: Учионица 120 (микроскопска сала)

О предавању: : Кроз практичну вежбу упознаћемо се са живим бићима, недоступним људском оку, чији целокупни животни циклус се одиграва у само пар микролитара воде Полазници школе ће имати прилике да се упознају са обичном амебом, трепљарима, бичарима, откриће зашто ротаторије имају „точкове“ на глави, како се крећу рачићи и разне друге занимљивости микросвета.

Наслов предавања: Едукативни постери: уметност приказивања знања

Предавач: Јелена Матејић, асистент на департману за рачунарске науке
Маријана Јелић, студент 2. год. МАС на департману за РН
Тамара Јовановић, студент 2. год. МАС на департману за РН

Термин: : 09.12.2023. 12:00 – 13:30

Просторија: Рачунарске учионице 5 и 134

О предавању: : Ова интерактивна радионица ће вам помоћи да се упознате са кључним аспектима стварања, дизајнирања и представљања научних истраживања кроз динамичну форму едукативних постера. Очекујте инспиративно искуство које ће ваша истраживања учинити визуелно запаженим.

Наслов предавања: Мед: лековита и сложена хемијска смеша

Предавач: : Биљана Арсић, виши научни сарадник

Термин: 16.12.2023. 11:00 – 12:00

Просторија: Амфитеатар

О предавању: : Предавање ће дати осврт на мед пре свега са хемијског аспекта. Биће представљене и технике које се користе за идентификацију и одређивање количине биоактивних компоненти ове смеше. Антибактеријска активност меда ће такође бити дискутована, као и присуство разних ензима.

Наслов предавања: Значај, детерминација и прављење микроскопских препарата биљних ваши

Предавач: Дарија Миленковић

Термин: 25.11.2023. 11:30 – 13:00

Просторија: Учионица 120

О предавању: : У оквиру овог предавања сусрешћемо се са једним од најзначајнијих биљних штеточина - биљним вашима. Упознаћемо се са њиховом морфологијом, биологијом и начинима детерминације. Сазнаћемо зашто су биљне ваши економски значајне и на које све начине можемо да сузбијемо њихову бројност. На практичном делу часа пробаћемо да их детерминишемо и да направимо микроскопске препарате неких делова тела који су од значаја за идентификацију.

Наслов предавања: Фантастичне птице и где их наћи

Предавач: Марко Николић и Милош Поповић

Термин: 02.11.2023. 13:00 – 14:00

Просторија: Сива сала (учионица 100)

О предавању: : На овом предавању упознаћемо се са фантастичним створењима која имају привилегију да пропутују хиљаде и хиљаде километара годишње без пасоша! Сазнаћемо како се зову врсте птица која виђамо свакодневно, оне мале што скакућу по симсу, оне што прелепо цвркућу, оне тамних боја и различитих величина, али и многе друге. Упознаћемо се са људима који знају да препознају стотине врста чим их угледају... или чују! А научићемо и чиме се то посматрају птице и како се фотографишу. Научићемо понешто и о инсектима, лептирима и Биологер апликацији за бележење врста у природи.

Наслов предавања: Генетика - обрасци наслеђивања

Предавач: др Вања Стојановић

Термин: 16.12.2023. 10:00 – 11:30

Просторија: Учионица 120 (микроскопска сала)

О предавању: : Зашто моји родитељи имају тамне очи, а ја плаве? Коју ће крвну групу наследити мој млађи брат ако сам ја нулта позитивна? Зашто мој пас има два различита ока и зашто није могуће размножавање између различитих врста? Ово су само нека од питања на које ћемо кроз занимљиво предавање о генима и начинима њиховог преношења са родитеља на потoмство говорити у овом предавању.

(Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/)

Наслов предавања: Мандибула индикатор за одређивање пола

Предавач: др Јелена Митић

Термин: 23.12.2023. 12:00 – 14:00

Просторија: Сива сала (учионица 100)

О предавању: : Одређивање пола када на располагању постоји комплетан скелет је лако утврдити. Карлица и кости лобање су полно диморфни елементи скелета са тачношћу већом од 92%. Међутим, да ли у њиховом одсуству мандибула представља најбољу алтернативу? У оквиру предавања фокус биће усмерен и ка примени статистичких алата у разумевању улоге доње вилице човека и њене ефикасности у одређивању пола.

(Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/)

Наслов предавања: Примена статистике у биомедицинским истраживањима

Предавач: др Јелена Митић

Термин: накнадно

Просторија: накнадно

О предавању: : У првом делу овог предавања полазници школе ће се упознати са током планирања биомедицинских истраживања и основним статистичким појмовима који се користе у поменутој области. У оквиру другог дела биће представљена научна истраживања базирана на интеграцији инжењерства са биолошким и медицинским наукама у циљу побољшања услова живота човека.

Наслов предавања: Крвне ћелије - како изгледају и шта нам говоре о здрављу живих бића

Предавач: Јелена Стојановић

Термин: 09.12.2023. 10:00 – 11:45

Просторија: Учионица 120 (микроскопска сала)

О предавању: Кроз ово предавање, полазници школе ће се упознати са крвним ћелијама код различитих група животиња, чему оне служе и пратиће њихов пут од места настанка до места разградње. Поред тога, биће им омогућено да се практично сусретну са методологијом прављења крвних размаза и њиховог бојења.

Наслов предавања: Водени детективи - макробескичмењаци на тајном задатку

Предавач: Оливера Стаменковић, Димитрија Савић Здравковић

Термин: 24.02.2024. 10:00 – 11:15

Просторија: Учионица 120 (микроскопска сала)

О предавању: Кроз ово узбудљиво предавање полазници ће заронити у фасцинантни свет водених макробескичмењака и истражити кључне доказе у детективским студијама животне средине! Полазници ће сазнати како ови тајни агенти откривају трагове о здрављу водених екосистема, разоткривајући стресоре и мистериозне загађиваче. Припремите се да откријете тајне наших река и постанете чувари овог драгоценог природног ресурса!

Наслов предавања: Биопестициди: будућност заштите биљака

Предавач: Маја Лазаревић, научни сарадник

Термин: 02.03.2024. 10:00 – 11:15

Просторија: Учионица 120 (микроскопска сала)

О предавању: На овом предавању упознаћемо се са различитим типовима контроле бројности штетних инсеката и о примени ових видова заштите на биљакама значајним за човека. Током практичног дела термина тестираћемо да ли и како утичу биопестициди на биљне ваши.

Наслов предавања: Алгомикроскоп

Предавач: Марина Димитријевић, Тамара Петронијевић

Термин: 24.02.2024.

Просторија: Учионица 120 (микроскопска сала)

О предавању: Добри или лоши? Опасни или не? У оквиру овог предавања ученици ће се упознати са разноликошћу микросвета. Део предавања даће одговор на питања: Које су основне карактеристике микроорганизама и микроалги? Где се они све налазе? Да ли су нам неопходни или их се треба плашити? Да ли су сви микроорганизми штетни? Какве болести могу изазвати? Како их можемо користити, инхибирати и/или убити? Биће демонстрирани различити медијуми за култивацију и идентификацију у лабораторијским условима, а ученици ће имати прилике да науче пипетирање у микротитар плочама, прављење нативних препарата и посматрање истих – јер невидљиво постаје видљиво.

Наслов предавања: Нежни цветак на линији фронта - основе истраживања у ботаници и антимикробна активност етарских уља

Предавач: Ирена Раца, Јелена Николић, Јелена Стојковић, Огњен Стојковић

Термин: 09.03.2024. 11:30 – 13:00

Просторија: Учионица 120 (микроскопска сала)

О предавању: Полазници ће се упознати са концептом теренских истраживања, идентификације биљног материјала и депоновања егземплара у хербаријум. Након тога, биће им представљене основе морфолошке, анатомске и фитохемијске анализе биљног материјала уз практичан рад. Финално, биће речи и о антимикробном потенцијалу етарских уља и примени биљака у микробиологији.

O predavačima

Др Вања Стојановић

Др Вања Стојановић је научни сарадник на Департману за Биологију и Екологију Природно-математичког факултета у Нишу. Рођен је у Нишу, 31.07.1988. где је стекао основно и средње образовање. Основне и мастер студије биологије на Природно-математичком факултету завршио је у Нишу, да би потом докторске студије уписао у Монтпељеу (Француска) 2013. године. Докторску дисертацију са темом “Наночестице порозног силицијума за дијагностику и фотодинамичку терапију чврстих канцера мале величине” успешно је одбранио 2016. године на Универзитету у Монптељеу. 2017. године започео је свој постдокторски пројекат на Универзитету Нова у Лисабону (Португал) где је радио на испитивању продорности фармаколошки активних једињења у различитим хемијским облицима кроз лабораторијски креирану кожу кератиноцитима. Током своје целокупне научно истраживачке каријере бавио се истраживањима из области молекуларне биологије и биологије ћелије, нарочито апликативним истраживањима у дијагностици и терапији канцера и одређивању цитотоксичности и биокомпатибилности различитих материјала и биолошки активних супстанци.

др Маријана Илић Милошевић, ванредни професор

Др Маријана Илић Милошевић је ванредни професор Департмана за биологију и екологију. Ангажована је на курсевима из области зоологије бескичмењака. Иако је првенствено ентомолог и бави се таксономијом паразитских оса, велики је заљубљеник у праживотиње и разне друге, микроскопски ситне организме који живе у слатким водама. Зато је одлучила да учествује у реализацији практичне наставе природно-математичке школе и полазницима приближи интересантан, скривени микросвет.

др Димитрија Савић Здравковић, научни сарадник

Димитрија је докторирала, не тако давне, 2020. године на Департманау за Биологију и Екологију. Тренутно се бави екотоксикологијом, покушавајући да детектује загађујуће материје у природи и развије мултипараметарске методе за процену њиховог утицаја на живи свет. У последње време се, са својим тимом, бори против загађења микропластиком, поготово у слатким водама. Кроз рад у невладином сектору, биолошком друштву др Сава Петровић, као и кроз многе националне и међународне пројекте стекла је пуно пријатеља и колега из различитих области и жели да своје знање и искуства подели са вама!

Дарија Миленковић, истраживач приправник

Дарија Миленковић је докторанд и истраживач на департману за биологију и екологију. На докторским студијама се бави биологијом и екологијом биљних ваши, пре свега њиховом систематиком али и проучавањем њихових природних непријатеља. На факултету је стекла практично искуство како у лабораторијским условима тако и у раду на терену. У будућности, њен циљ је да даље истражује технике узгоја биљних ваши и еколошки прихватљиве методе за контролу штеточина.

др Александра Павловић

Др Александра Павловић је редовни професор на Департману за хемију ПМФ-а у Нишу. Предаје предмете из области аналитичке хемије на свим нивоима студија. Такође, држи предавања из предмета Методологија научно-истраживачког рада. Бави се истраживањима у области аналитичке хемије хране и животне средине. Активно учествује у националним и међународним пројектима популаризације науке.

др Биљана Арсић

Др Биљана Арсић је виши научни сарадник на Департману за хемију ПМФ-а у Нишу. Докторирала је на макролидним антибиотицима као антибактеријским и потенцијалним антималаријским лековима на Универзитету у Манчестеру, Велика Британија. Бави се углавном истраживањима у области аналитичке хемије хране и животне средине, као и органском хемијом и компјутерском хемијом. Обожава рад са децом заинтересованом за хемију.

др Марко Николић, истраживач-сарадник

Марко је ове године стекао звање доктор биолошких наука. Председник је Биолошког друштва „Др Сава Петровић“ и истраживач-сарадник на Природно-математичком факултету у Нишу. Добитник је четири истраживачка гранта Rufford фондације из Велике Британије, учествовао је на преко 35 националних и међународних пројеката и био координатор на 16 пројеката у области орнитологије, заштите природе, едукације и популаризације науке. Аутор је десетак орнитолошких студија и тренутно руководи програмима истраживања и праћења орнитофауне у неколико заштићених подручја. Често са колегама обилази најлепше пределе Србије носећи двоглед и огроман фотоапарат.

др Милош Поповић, научни сарадник

Милош је научни сарадник на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Нишу. Докторирао је на екологији мочварног мравника, занимљивом и угроженом дневном лептиру кога је први пут пронашао у Србији 2012. године. Поред дневних лептира, истражује биолошку разноврсност Србије, популациону екологију и распрострањење врста и бави се заштитом природе. Оснивач је Биологер платформе (biologer.rs) која вам може помоћи у идентификацији врста које сте видели у природи. Учествовао је или руководио бројним истраживачким и научним пројектима, као и пројектима промоције науке и дневних лептира. У све ређим тренуцима, ако не чува сина или седи за рачунаром, бави планинарењем, фотографијом и разним занатима.

др Јелена Митић, предавач

Јелена Митић је научни сарадник на Департману за биологију и екологију ПМФ-а у Нишу. Области интересовања су јој машинско учење и примена вештачке интелигенције у биомедицинским истраживањима. Поред научно-истраживачког рада, радо се одазива позиву за рад са децом у циљу популаризације науке. Била је агажована као предавач на курсу напредних технологија за децу узраста од 8 до 14 година.

Јелена Матејић, асистент

Јелена Матејић је асистент на Департману за рачунарске науке ПМФ-а у Нишу, где је и студент докторских студија. Ужива у позиву предавача и раду са студентима. Радо учествује на радионицама, конференцијама, пројектима и догађајима који популаризују науку и наставу. Са нестрпљењем ишчекује и ову радионицу, радује се новим познанствима и размени знања.

Јелена Стојановић, истраживач сарадник

Јелена је истраживач на Департману за Биологију и Екологију, Природно-математичког факултета у Нишу. Тренутно је студент докторских студија који ради на развоју хистопатолошких биомаркера за детекцију токсичности ксенобиотика у воденим срединама. Поред лабораторијског, гаји огромну љубав и према теренском раду, па је заједно са својим колегама из Биолошког друштва “др Сава Петровић” учествовала и руководила бројним пројектима чији је циљ заштита природе.

др Маја Лазаревић, научни сарадник

Маја је научни сарадник на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Нишу. Тренутни фокус истраживања су систематика, екологија и биологија паразитских оса и њихова употреба у биолошкој контроли штетних инсеката. Такође, интересује је и употреба етарских уља у контроли штеточина, као и утицај поменутих уља на остале учеснике у трофичким асоцијацијама унутар терестричних екосистема.

Др Оливера Стаменковић, научни сарадник

Оливера је научни сарадник на Департману за биологију и екологију. У својим истраживањима се бави проценом утицаја различитих људских активности на акватични биодиверзитет. Главни фокус су јој мање стајаће воде, попут бара, и живи свет у њима, посебно макробескичмењаци

Тамара Петронијевић, истраживач приправник

Тамара Петронијевић је докторанд и истраживач на Департману за биологију и екологију. Примарни фокус њеног истраживања је испитивање алелопатског потенцијала фитопланктона, посебно цијанобактерија у слатководним системима. Такође, анализира еколошки статус мањих слатководних система, са фокусом на микробиологију. Њено истраживање је усредсређено на разумевање алелопатских интеракција токсичних сојева цијанобактерија са другим воденим организмима и њиховог утицаја на цео екосистем, посебно из перспективе производње цијанотоксина.

Марина Димитријевић

Марина је истраживач-сарадник на Департману за биологију и екологију, Природно-математичког факултета, Универзитета у Нишу. Бави се научно-истраживачким радом из уже научне области Микробиологија, ангажована је на више курсева из области микробиологије, молекуларне биологије и методологије научно-истраживачког рада. Учестовала је на научним скуповима, радионицама и догађајима који популаризују науку, воли рад са студентима и ученицима.

др Ирена Раца, научни сарадник

Ирена је научни сарадник на Департману за биологију и екологију, Природно – математичког факултета Универзитета у Нишу. Докторирала је на таксономији и филогенији биљака рода Crocus (морфо – анатомски, цитолошки и молекуларни приступ). Поред овладавања различитим лабораторијским методама у области ботанике, стекла је и драгоцено искуство кроз теренска истраживања предела најпре Србије, Балкана, као и југоисточне Европе. Учествовала је на пројектима који за крајњи циљ имају очување биодиверзитета. Ангажована је у извођењу наставе и остварила је вишебројне међународне сарадње.

др Јелена Николић, истраживач сарадник

Jелена је стекла звање доктор биолошких наука 2023. године, на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Нишу. Бави се морфо-анатомским, микроморфолошким и фитохемијским истраживањима јела на Балканском полуострву. Осим научно-истраживачког рада, увек се одазива позиву за рад са децом кроз интерактивне радионице и експерименте, ради подстицања њихове радозналости и креативности.

Јелена Стојковић, истраживач-приправник

Јелена Стојковић је истраживач и докторанд на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Нишу. Била је ангажована за извођење практичне наставе на предметима из области ботанике. Области истраживања су јој систематика и филогенија биљака, хемотаксономија и биолошке активности секундарних метаболита биљака. На докторским студијама ради на морфолошким и фитохемијским анализама одабраних биљних врста хајдучких трава као и на одређивању биолошких активности њихових етарских уља. Поред научно-истраживачког рада на терену и у лабораторији, воли рад са децом и радо учествује на научно-популарним манифестацијама.