13.06.2019

Ekipa sa PMF-a bolja od Ciriha, Britanske Kolumbije, Prinstona, Zapadne Australije ...  

 

Tim studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu osvojio je 42. mesto na svetskom finalu najprestižnijeg takmičenja u programiranju ACM ICPC. Ekipu su činili Ivan Stošić, student druge godine master akademskih studija, Lazar Stamenković, student prve godine master akademskih studija i Vuk Bibić, student prve godine osnovnih akademskih studija Departmana za računarske nauke, sa mentorom asistentom Nikolom Milosavljevićem.  

 

izvor slike: YouTube

 

Ovogodišnje svetsko finale održalo se u Portu gde je učestvovalo 135 timova iz svih regiona. Među tom konkurencijom našla se i ekipa sa PMF-a. Pobedu je odneo tim sa Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, dok je tim "PMF Nis" svojim plasmanom bio bolji od mnogih poznatih univerziteta poput Ciriha, Britanske Kolumbije, Prinstona, Zapadne Australije i drugih. [1]

Na intervjuu pred odlazak na takmičenje, obećali su da će dati sve od sebe kako bi grad i državu predstavili u najboljem svetlu. Međutim, ovim plasmanom ispunili su sva moguća očekivanja.  

 

izvor slike: YouTube

 

Podsetimo, pobedom na regionalnom takmičenju za jugoistočnu Evropu plasirali su se na svetsko finale. Taj rezultat predstavljao je izuzetan uspeh jer se preko dve decenije ni jedan tim iz Srbije nije plasirao na svetsko finale.

 

Reference:

[1] ACM ICPC 2019 - Rang lista

Računarski centar