27.03.2024

Zatvaranje Škole prirodno-matematičkih nauka (ŠPMN) i Svečana dodela diploma i zahvalnica

U četvrtak, 28. marta 2024. godine od 18:00 časova u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu sa radom završava ovogodišnja Škola prirodno-matematičkih nauka. Ovim povodom planirana je Svečana dodela diploma i zahvalnica za polaznike i saradnike Škole.

Na svečanom zatvaranju škole, nakon obraćanja dekana Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i direktora Regionalnog centra za talente Niš, najbolji učenici sa prošlogodišnjeg takmičenja imaće priliku da prezentuju svoje istraživačke radove. Nakon toga uslediće dodela diploma polaznicima i zahvalnica saradnicima Škole. Za najredovnije polaznike Škole Fakultet je pripremio nagrade.

Škola prirodno-matematičkih nauka počela je sa radom novembra 2023. godine. Više od 100 učenika 7. i 8. razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola učestvovalo je u radu Škole. Jednom nedeljno učenici su imali priliku da pohađaju predavanja, radionice i laboratorijske vežbe iz različitih oblasti prirodno-matematičkih nauka. Nastavu su realizovali nastavnici, saradnici i istraživači Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Svi programi za učenike bili su besplatni.

Тokom trajanja škole organizovano je više od 60 predavanja i radionica o različitim temama iz biologije i ekologije, geografije, matematike, računarskih nauka, tehnike i tehnologije, fizike i hemije. Polaznici Škole imali su mogućnost da se upoznaju sa naučno-istraživačkim radom na Fakultetu i da samostalno, u saradnji sa mentorima, istražuju i pišu istraživačke radove za takmičenje.

Ovogodišnju Školu prirodno-matematičkih nauka prvi put ove godine realizovali su Prirodno-matematički fakultet u Nišu i Regionalni centar za talente Niš.