09:30, 24.10.2023. | Dan paukova NIŠ

Dan paukova

Izvor: PMF Žurnal

“Pauk nije bauk.”

Srbija je jedina država u Evropi koja ima Dan paukova, gde se ova bića promovišu kako bi svima bile dostupne tačne i zanimljive informacije, a smanjio strah.

Usled nedostatka informacija pauci su postali zanemarena grupa beskičmenjaka. Takođe, retko ko ih i proučava. Zbog njihovog nepoznavanja, bojimo se paukova. Pre šest godina se prvi put organizovala manifestacija Dan Paukova u Novom Sadu.

Izvor: PMF Žurnal

Arahnolog i biolog dr Gordana Grbić, jedna je od osnivačica udruženja Paukovi Srbije: centar za proučavanje i zaštitu paukova i inicijator ove manifestacije. Na njoj  su domaći i strani stručnjaci predstavili nauku na popularan način. Posetioci su mogli da uživaju u izložbi fotografija, dečijim radionicama i crtežima, bilo je puno zanimljivog sadržaja. Manifestacija je jako dobro prihvaćena, i odlučeno je da se organizuje svake dve godine. Međutim, manifestacija je postala veoma zanimljiva ljudima van Novog Sada, kao što su Niš i Kragujevac. Zbog toga je osmišljen projekat koji bi obuhvatio i ostale gradove Srbije, kako bi se na taj način širila naučna saznanja i ostalim zainteresovanim ljudima koji nisu u mogućnosti da dođu u Novi Sad.

Izvor: PMF Žurnal

Tako je cilj kampanje „Pauk nije bauk“, da se sakupe novčana sredstva za organizovanje šest predavanja širom Srbije (u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu i Beogradu). Svaki od gradova će imati svoj mini Dan paukova. Kampanja traje do 30. Oktobra, a predavanja biće organizovana tokom novembra i decembra meseca, subotom. Detaljne informacije biće obljavljene na Fejsbuk stranici „Paukovi Srbije“.

Ovom prilikom pozivamo sve građane da podrže ovu kampanju preko platforme Donacije.rs i tako pomognu da se kroz interesantna predavanja smanje predrasude i strah od paukova, i pritom nauči i čuje nešto novo.

 

Izvor: PMF Žurnal

“Dan paukova” na našem fakultetu održaće se u subotu, 04. novembra sa početkom u 12h. Dobrodošli!