09:00, 22.05.2023. | Oktića i novosti iz sveta nauke NIŠ

Novootkrivene vrste Nautilusa

Autori: Aleksa Stojčić i Isidora Nikolić

 

Svi smo nekada čuli za Nautiluse, ali šta su oni zapravo? 

Indijska lađica, poznatija još pod nazivom Nautilus, je jedna od najstarijih životinja, koja pripada razdelu mekušaca. Družila se sa dinosaurusima, čak je postojala i mnogo pre njih. Biolog za zaštitu prirode Gregori Barord naziva nautilusa „najmisterioznijom, najpoznatijom životinjom“. Tokom 16. veka, evropski trgovci su plovili na Maluku ostrva, na području današnje istočne Indonezije, tražeći začine poput muskatnog oraščića, karanfilića i bibera. Trgovci su pronašli još nešto zanimljivo: ljušture nautilusa u obliku spirale. Prvi fosil nautilusa je pronađen 1758. godine u vodama Pangasinana, oblast u severozapadnim Filipinima.

Živi u morskoj sredini, ali ne u morima sa niskim salinitetom, pa ih zato nema u Baltičkom i Crnom moru. Živi samo u indopacifičkoj oblasti, na dubini izmedju 50 i 650m.

Hrani se najčešće ribom i planktonskim ribama. Pošto je aktivna grabljivica, nalazi se gotovo na kraju lanca ishrane i možda su iz tog razloga zastupljeni u malom broju medju mekušcima. Jedini je glavonožac sa spiralno-spljoštenom ljušturom, a sačinjena je od kalcijum-karbonata koji se luči iz plašta. Unutrašnjost mu je podeljena na niz komora. Životinja se nalazi u najvećoj komori koja je i najbliža sredini. Ostale komore su delimično ispunjene vodom, a delimično smesom gasova nalik vazduhu što im omogućava da plutaju u vodi.

Nautilus za razliku od ostalih glavonožaca ima 4 škrge i 4 metanafridije (kod nas bi to bili mokraćni kanali). Mužijaci imaju oko 60, a ženke 90 ili više pipaka.

Takođe, još jedna zanimljiva činjenica je ta da jedino Nautilus od svih glavonožaca ima spoljašnju ljušturu i nema kesu sa mastilom.

„Ako ih uporedite sa hobotnicom, količina informacija koju imamo o njima je praktično minimalna.“

Naučnici generalno znaju vrlo malo o nautilusima, ali rade na tome da popune praznine u podacima kako bi razumeli na koji način da ih zaštite. Nautilusi su veoma ugroženi trgovinom ljušturama, kao i zagađenjem i uticajima klimatskih promena. Veruje se da žive oko 15 godina, ali naučnici smatraju da je nemoguće da nautilus ostari nakon što mu je ljuštura potpuno razvijena.

Otkrivene 3 nove vrste Nautilusa!

Istraživači su opisali tri nove vrste nautilusa pronađene u Koralnom moru i južnom Pacifiku. Ove tri vrste izgledaju slično, ali među njima postoje ključne razlike u pogledu genetske strukture, kao i veličine školjke i boje. Svaka vrsta se takođe nalazi na različitim geografskim lokacijama u indo-pacifičkom regionu: prva na Fidžiju, druga na Američkoj Samoi, a treća u Vanuatuu.

U 2016. godini, nautilusi su navedeni u Appendix II of CITES , (globalne konvencije o legalnoj trgovini divljim životinjama) u nastojanju da se reguliše trgovina njihovim ljušturama. Ove ljušture se mogu prodati za oko 1.000 dolara po komadu.