13.11.2019

Ekipa sa PMF-a osvojila drugo mesto na SICEF Hakatonu #6

Ćetvoročlana ekipa studenata sa Departmana za računarske nauke, koju su činili Danilo Šarović, Petar Petković, Radoica Nikolić i Veljko Jakšić, osvojila je drugo mesto na SICEF Hakatonu. Ovogodišnji, šesti po redu, SICEF Hakaton održao se 9. i 10. novembra 2019. na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Hakaton je dvadesetčetvoročasovno ekipno takmičenje u kreiranju aplikacije na zadatu temu. Učestvovalo je osam ekipa od po četiri članova. Tema 6. SICEF Hakatona bila je „Aplikacija za agrikulturu sa optimizacijom resursa i korišćenjem data-setova“. 

Organizator Hakatona je organizacija SICEF (Studentski Inovacioni centar Elektronskog fakulteta u Nišu) koja je formirana da bi doprinela studiranju i usavršavanju studenata tehničkih fakulteta i popularizovala struku inženjera.

“Glavna motivacija za učešće na hakatonu bila je da prihvatimo izazov i probamo da za jako malo vremena osmislimo i napravimo aplikaciju koja će korektno rešiti neki od aktuelnih problema. Istovremeno smo hteli da vidimo kako razmišljaju i ostale kolege, da bi poboljsali kvalitet naših ideja, prilagodili tehnologije i izgled aplikacija koje pravimo aktuelnim kriterijumima.

Napravili smo aplikaciju koja na osnovu fotografije lista neke biljke može da utvrdi da li je i od čega biljka bolesna, sa kojom verovatnoćom i koji su preparati najprikladniji za njeno lečenje. Vodili smo se idejom da se jako često dečava da, manje ili više iskusni, uzgajivači biljaka nisu sigurni ili čak uopšte ne znaju kakav problem imaju sa svojim biljkama. Uz našu aplikaciju bi bili spokojni jer veoma brzo i lako daje detaljne informacije o stanju i lečenju. Demo verzija koju smo napravili prepoznaje 27 bolesti za 12 vrsti biljaka, kao i njihova zdrava stanja“, napominje Danilo Šarović

Ekipa sa PMF-a u toku takmičenja

“Veoma smo zadovoljni rezultatom našeg rada na takmičenju, uspeli smo da smislimo resenje za jako  realan problem, i da realizujemo tu ideju napravivši veoma pristojan demo aplikacije koji se lako može dalje razvijati i poboljšavati. Što se tiče plasmana, verujem da smo mogli i da pobedimo, ali  smo jako kasno detektovali neke greške koje su nas, po mom mišljenju, koštale prvog mesta. Čestitke kolegama koje su osvojile prvo mesto, imali su odličnu ideju, i njihova aplikacija je bila , sa tehničke strane, kompletnija.

Aplikacija koju smo napravili ima ogroman potencijal za dalji razvoj i verujemo da treba ići dalje sa njom. Napravili smo plan kojim ćemo pomoći ne samo uzgajivačima, već i proizvođačima i distributerima preparata i lekova za bolesti biljaka. Planiramo saradnju sa visokoškolskim i naučnim ustanovama, kako bi maksimalno povećali kvalitet naše dijagnostike. Uz to, jedna od nagrada takmicenja je ponuda Startup centra da narednih par meseci koristimo njihovu infrastrukturu, što nas stavlja u odličnu poziciju da uskoro nastavimo sa razvojem našeg proizvoda. Napomenuo bih da je organizacija bila na vrhunskom nivou, svaka čast SICEF-u, obezbedili su odlicne uslove za rad, druženje i za relaksaciju.” , istakao je član ekipe Danilo Šarović.

Žiri su činili predstavnik kompanije Nignite Nenad Mitić, predstavnik kompanije Better Collective Nenad Jovanović i alumni član SICEF-a i ko-osnivač startapa Take Care, Stefan Đokić. Za takmičare su održana i tri predavanja kako bi naučili nešto novo i upoznali se sa problemima Hakatona. Na Hakatonu je takmičarima pored preko potrebnog interneta i dodatnih monitora, bila obezbeđena hrana tokom celog trajanja takmičenja, kao i Soba za zabavu, Soba za gledanje filmova i Soba za spavanje, kako bi se odmorili i dobili nove ideje. Pobednik ovogodišnjeg SICEF Hakatona je tim „Entuzijasti“, sačinjem od studenata Elektronskog fakulteta, dok je treće mesto osvojila ekipa “SM4RT“.