29.09.2020

Veliki uspeh srpskih srednjoškolaca na međunarodnim hemijskim olimpijadama.

Međunarodna mendeljejevska hemijska olimpijada prestižno je međunarodno takmičenje iz hemije koje već više od pola veka okuplja srednjoškolce iz različitih država, pružajući im mogućnost da primene svoje stečeno znanje u rešavanju složenih teorijskih i praktičnih problema. Iako je prethodno planirano da se ovogodišnja 54. Međunarodna mendeljejevska olimpijada održi u aprilu u Budimpešti, zbog trenutne pandemije koronavirusa takmičenje je održano 13–18. jula preko interneta, a organizator takmičenja bio je Departman za hemiju Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.

Srpski đaci su prvi put ove godine dobili priliku da učestvuju na ovom međunarodnom takmičenju. Тim su činili Filip Кoldžić, đak četvrtog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda, Jovan Marković, đak trećeg razreda Gimnazije iz Кruševca, Žarko Ivković, đak četvrtog razreda Gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša (a sada student hemije prve godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu), i Vasilije Pantelić, đak trećeg razreda XIV beogradske gimnazije. Vođa ekipe bio je dr Niko Radulović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a u pripremama je učestvovao i Vidak Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.


Đaci su radili test na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, u učionici koju je obezbedio Erasmus+ NETCHEM projekat. Srebrna medalja pripala je Filipu Кoldžiću, što je ujedno i prvo odličje koje je pripalo Srbiji na ovoj olimpijadi, dok su ostali đaci postigli zapažen rezultat. Pripreme za takmičenje održale su se na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu u organizaciji Srpskog društva za fitohemiju i fitomedicinu, zahvaljujući nesebičnoj finansijskoj pomoći firme Promont Group d.o.o. Novi Sad, koja je bila sponzor našeg tima.

I Međunarodna hemijska olimpijada, takmičenje na kojem naši učenici tradicionalno učestvuju, održana je 23–29. jula preko interneta ove godine, umesto u Тurskoj kako je to prvobitno planirano. Pripreme naših đaka za ovo takmičenje održane su pod pokroviteljstvom Srpskog hemijskog društva na Hemijskom fakultetu u Beogradu, pod rukovodstvom dr Dušana Sladića, redovnog profesora Hemijskog fakulteta, i prof. dr Nika Radulovića, uz pomoć dr Irene Novaković, naučnog saradnika sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu, i Vidaka Raičevića. Deveto učešće tima naše države na ovom takmičenju donelo je čak četiri medalje, tri srebrne i jednu bronzanu. Srebra su pripala Filipu Кoldžiću, Žarku Ivkoviću i Jovanu Markoviću, dok je Vasilije Pantelić osvojio bronzano odličje. Ovim je ostvaren jedan od najvećih uspeha srpskog tima na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi.