02.02.2023

“Dan turske kulture“ održan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu

 

„Dan turske kulture“ održan je u amfitetaru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, uz podršku Ambasade Republike Тurske u Beogradu i Univerziteta u Nišu. Događaj je inspirisan istorijskom i kulturnom saradnjom Srbije i Тurske, ali i iskustvom master studentkinje biologije iz Тurske Esme Nur Šendžan, koja je jedan semestar provela na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, a u okviru Erasmus+ programa.

Okupljene je pozdravio prof. dr Niko Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta koji je rekao da ovaj događaj predstavlja početak i zamajac nečega što može u budućnosti biti veoma uspešno. On je istakao značajne zajedničke istorijske korene i odnose Srbije i Тurske, kao i sličan mentalitet, iz čega proizilaze velike mogućnosti. „Srbija može sa Тurskom sigurno da uspostavi ne samo razmenu studenata, već i jaku naučnu saradnju na korist svih, i grada Niša i cele Srbije“, rekao je Radulović.

Dr Mehmet Jilmazata, savetnik za obrazovanje u Ambasadi Republike Тurske u Beogradu zahvalio se organizatorima za, kako je rekao:  zainteresovanost, entuzijazam i priliku da se u Nišu dodatno promoviše turska kultura. „Nadam se da će saradnja između Univerziteta u Nišu, Prirodno-matematičkog-fakulteta i grada Niša sa jedne, i Republike Тurske i naše ambasade u Beogradu sa druge strane biti još bolja, ovo je odlična prilika za to. Predstoje nam novi sastanci i konkretni ugovori i koraci, kao i kontakti sa univerzitetima iz Тurske koji će omogućiti da više studenata iz Тurske dolazi u Niš, i da više studenata iz Niša odlazi u Тursku.“, rekao je Jilmazata.

Esma Nur Šendžan, master studentkinja biologije iz Тurske, sa Кaramanoğlu
Mehmetbey Univerziteta u gradu Кaramanu govorila je o vremenu provedenom u Nišu i na Prirodno-matematičkom fakultetu. „Iako sam znala da dolazim u prijateljsku zemlju i grad, kada sam u Erasmus+ ponudi izabrala Niš, rekla sam sebi da bi bilo dobro da moja očekivanja za početak ne budu tako velika. Međutim ovde sam naišla na izuzetno gostoprimstvo, na predavače na fakultetu koji su bili divni prema meni i uvek otvoreni da pomognu. Sličnost naših kultura je velika, a istorija Srbije i Niša je zadivljujuća. Zaista bih volela da ponovo posetim Niš i provedem vreme ovde“, rekla je Esma.  

Okupljene na događaju su pozdravili su i prof. dr Dragan Тasić, menadžer Univerziteta u Nišu, prof. dr Miško Živić u ime opštine Palilula, kao i prof.dr Vladan Virijević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Prištini sa provremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, koji je održao i kratko predavanje na temu „Jugoslovensko-turski odnosi između dva svetska rata“.  

Novi sastanci predstavnika Prirodno-matematičkog fakulteta i Ambasade Republike Тurske u Srbiji planirani su već u idućoj nedelji.

Slike možete pogledati ovde