13.05.2020

Obeležavanje Međunarodnog dana svetlosti

Тreću godinu za redom Nacionalni koordinacioni odbor Srbije 29. i 30. maja organizuje manifestaciju Međunarodni dan svetlosti.

UNESCO je danom svetlosti proglasio 16. maj, dan kada je 1960. Godine emitovan prvi laserski zrak pomoću rubinskog kristala. Ovim povodom se od 2018. godine širom sveta organizuju različite manifestacije, a među državama koje obeležavaju ovaj datum nalazi se i Srbija.

Ove godine, usled specifičnih okolnosti u kojima se svet našao zbog pandemije virusa SARS-CoV-2, čitav program, pod sloganom „Vidi svetlost“odvijaće se preko interneta.

Кako organizatori manifestacije navode, ovaj datum nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci, već ima za cilj da skrene pažnja na njenu ulogu u različitim aspektima društva od medicine doodrživog razvoja. Uz manifestaciju, objavljena je elektronska knjiga,zbornik „Svetlost u gradu“.

Ove godine 29. i 30 maja, građani svih uzrasta moći će da učestvuju u različitim programima kao što su onlajn konferencija, umetnički i literarni konkursi i dečje radionice koje se mogu održavati u okviru porodice.

Posetite sajt Međunarodnog dana svetlosti na http://www.dansvetlosti.rs/  i saznajte više o programu Međunarodnog dana svetlosti 2020, kao i mogućnostima za prijavu na konkurs "Vidi svetlost".

Program MDS2020
Radionice za decu MDS2020
Program MD2020-final
Program na engleskom