06.12.2023

Poseta ministarke dr Jelene Begović našem Fakultetu

Imali smo čast i zadovoljstvo ugostiti visoku delegaciju iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. Uz ministarku dr Jelenu Begović na čelu, državni sekretari Vukašin Grozdić, prof. dr Miroslav Тrajanović i pomoćnik ministra Vladimir Radovanović su pažljivo razmotrili ključne izazove koji nas očekuju u nauci u Srbiji, s posebnim naglaskom na perspektivu našeg Fakulteta.

Diskusija je bila usmerena na načine unapređenja prostornog razvoja, poboljšanja radnih uslova te podizanja kvaliteta istraživanja na Fakultetu, čija je reputacija iznedrila neke od najcenjenijih naučnika, pridonoseći značajno ugledu Univerziteta u Nišu. Istaknuto je kako se već godinama ostvaruju značajni rezultati, a naš Fakultet je, među ostalim, zapažen na Šangajskoj listi, gde se nalazi među prvih 400 svetskih univerziteta. Тakođe, šestoro profesora sa Fakulteta se ponosi pozicijom među 2% najuticajnijih naučnika na svetu prema Stanfordovoj listi za 2022. godinu.

S ponosom ističemo da na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu trenutno radi preko 60 istraživača u istraživačkom i naučnom zvanju, što predstavlja većinu u odnosu na ukupan broj svih istraživača na Univerzitetu u Nišu.

Raduje nas što su ljudi iz Ministarstva prepoznali naš ogroman potencijal i iskazali spremnost da nam pruže i više nego neophodnu podršku i pomoć.

Zahvaljujemo se ministarki dr Jeleni Begović i celokupnoj delegaciji iz Ministarstva na vrednom i posvećenom vremenu koje su izdvojili za nas.