08:30, 28.06.2022. | Dan fakulteta NIŠ

Proslava Dana fakulteta

izvor: PMF Žurnal

Prirodno- matematički fakultet Univerziteta u Nišu obeležio je 20. septembra Dan fakulteta. Ove godine fakultet je navršio 23 godine samostalnog postojanja i u to ime održana je prigodna svečanost.

Svečanost povodom Dana fakulteta upriličena je u amfiteatru a ovim povodom okupili su se uprava fakulteta, rektor Univerziteta u Nišu, predstavnici lokalne samouprave, profesori, istraživači, studenti fakulteta i druge zvanice.

Dekan Prirodno- matematičkog fakulteta, profesor doktor Niko Radulović, obratio se zvanicama povodom ovog lepog dana i istakao da fakultet ima čime da se pohvali: “Za 15 godina svog postojanja izveli smo preko 1500 studenata osnovnih studija, 1100 studenata master studija, preko 140 studenata doktorskih studija. ”

Naveo je i da je prethodne godine objavljeno preko 340 naučnih radova.

Fakultet je značajno doprineo da Univerzitet u Nišu bude prepoznat na Šangajskoj listi u oblasti matematike, nekoliko profesora sa Departmana za matematiku je dobilo priznanje da se nalazi među 2% najcitiranijih u svetu iz svojih oblasti.

Istakao je i to da cilj našeg fakulteta mora biti privlačenje kako niških, tako i srednjoškolaca iz inostranstva, jer fakultet ima mnogo toga da ponudi.

 

Zvanicama su se obratili i rektor Univerziteta u Nišu- profesor doktor Dragan Antić, većnik gradske opštine Palilula- profesor doktor Miško Živić i student prodekan- Dijana Jovanović.

Ovom prilikom fakultet je dodelio povelje i nagrade zaposlenima u nastavi i nauci za izuzetan doprinos postignut kroz publikacije u 2021. godini.

Sa Departmana za hemiju nagrade su dobili: dr Aleksandar Bojić, dr Nenad Velinov i dr Milena Živković Stošić.

Sa Departmana za fiziku nagrade su dobili: profesor dr Ivan Mančev i dr Danilo Delibašić.

Sa Departmana za matematiku nagrađeni su: profesor dr Dijana Mosić, dr Dušan Đorđević, istraživač saradnik Aleksandra Petrović, istraživač saradnik Bojana Jovanović, student doktorskih studija Branislav Ivanov.

Sa Departmana za računarske nauke nagrada je uručena dr Predragu Stanimiroviću.

Sa Departmana za biologiju i ekologiju nagrađeni su: dr Đurađ Milošević, dr Marija Marković, student doktorskih studija Tijana Čubrić i student master studija Ana Milenković za osvojeno prvo mesto za naučni rad na Primatijadi.

Sa Departmana za geografiju nagradu je primio profesor dr Aleksandar Radivojević.

Dodeljene su i jubilarne nagrade za deset, dvadeset i trideset godina radnog staža.

Za trideset godina radnog staža nagrade su dobili: profesor dr Jelena Manojlović, redovni profesor dr Danijela Kostić, redovni profesor dr Slaviša Stamenković, vanredni profesor dr Dejan Aleksić.

Za dvadeset godina radnog staža nagrade su uručene redovnom profesoru dr Marini Jušković i vanrednom profesoru dr Dragoljubu Dimitrijeviću.

Za deset godina radnog staža nagrade su dobili: vanredni profesor dr Snežana Jovanović, viši naučni saradnik dr Milica Petrović, naučni saradnik dr Miljana Đorđević, naučni saradnik dr Dragan Zlatković, naučni saradnik dr Danica Bogdanović i istraživač saradnik Ana Miletić.

Zahvalnice su dodeljene i studentima za ostvarene rezultate- sa Departmana za biologiju i ekologiju za najbolje ocenjen projekat u školskoj 2021/22 godini Javnog poziva Centra za promociju nauke Beograd timu studenata koji čine Ana Milenković, Aleksandra Petrović, Jana Đorđević, Anastasija Jevtić i Emilija Ćirić; timu studenata za osvojeno prvo mesto u šahu u kategoriji muških ekipa na Primatijadi; timu studenata za osvojeno drugo mesto u fudbalu u kategoriji muških ekipa na Primatijadi; studentu prodekanu Dijani Jovanović za uspešnu saradnju.

Čestitamo Dan fakulteta i želimo još puno uspešnih godina!