Geografija

Vesti sa DepartmanaAktuelnosti

Nastavnici i saradnici Departmana za geografiju učestvovali su na Petom srpskom kongresu geografa – „Inovativni pristup i perspektive primenjene geografije“.

Departman za geografiju je u decembru 2020. godine (od 14. do 20.) učestvovao na on-line festivalu “Nauk nije bauk” sa postavkom PRONAĐI BEGUNCA. Organizator festivala je bila Gimnazija “Svetozar Marković” iz Niša.

Evropska noć istraživača 2020. godine održana je u digitalnoj formi 27. i 28. novembra. Departman za geografiju učestvovao je sa postavkom “Dragulji prirode Niša i okoline”, namenjenoj mlađoj populaciji.

U okviru programa medjunarodne razmene ERASMUS+International Credit Mobility, Departman za geografiju je posetio dr Amadé Halász sa Univerziteta u Pečuju (Mađarska).

Studenti Departmana za geografiju PMF-a u Nišu su i ove godine učestvovali na MEKST konferenciji koja se po šesti put održala u Novom Sadu. Teme ovogodišnje konferencije su bile: “Primena digitalnog marketinga u turizmu”, “Novi trendovi u hotelijerstvu”, “MICE turizam”.

„Climathon“ je najmasovnija svetska klimatska akcija, koja u isto vreme okuplja hiljade ljudi iz preko 130 gradova sa svih kontinenata. Realizuje se putem Hakatona u toku koga se kreiraju ideje za rešavanje klimatskih izazova, kroz umrežavanje klimatski-angažovanih preduzeća, startapova i lokalnih kreatora politika.

Povodom obeležavanja 20 godina od osnivanja Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, održano je naučno-popularno predavanje pod nazivom “Kajmakčalan 2019 – odavanje pošte div-junacima”, dr  Milana Đorđevića, docenta sa Departmana za geografiju.

Studenti i nastavnici Departmana za geografiju su imali priliku da učestvuju u panoramskom razgledanju grada i okoline, koje je bilo organizovano 02.10.2019. godine od strane Turističke organizacije grada Niša.

U okviru manifestacije „Evropska noć istraživača“, koja je ove godine bila organizovana u periodu 23 – 28.9.2019. godine, pod sloganom „Deseta noć, kroz znanje daje moć“…

Povodom obeležavanja 20 godina od osnivanja Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, održano je naučno-popularna predavanja pod nazivom “EO4Geography – Satelitski snimci i njihova primena u geonaukama”, asistenta Milana Milovanovića sa Departmana za geografiju.

U periodu od 14. do 16. maja 2019. godine, na području Istočne Srbije, realizovana je Praktična nastava za studente II godine Osnovnih akademskih studija – Geografija…

Departman za geografiju je učestvovao na sedmom festivalu nauke u Žitorađi, koji je organizovala Srednja škola, pod sloganom “Bez muke do nauke“…

Terenska nastava za studente III godine Osnovnih akademskih studija realizovana je u periodu od 07.05. do 09.05.2019. godine na prostoru jugozapadne Srbije…

U periodu od 07. do 08. maja 2019. godine realizovana je terenska nastava studenata prve godine na osnovnim akademskim studijama na prostoru Šumadije…

Prof. Dr Aleksandar Radivojević, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, je održao predavanje „Klima i klimatske promene u Južnoj Americi“…